domingo, 23 de febrero de 2014

El cap Norfeu

El Cap Norfeu és un cap situat al SE de la península del cap de Creus, al litoral de l'Alat Empordà i al N de la Costa Brava, que s'endinsa 2 km en la mar Mediterrània formant una estreta península allargada i corbada entre la badia de Jóncols (al N) i la badia de Montjoi (al S), al fons de les quals hi ha les cales dels mateixos noms. Aquest cap tanca pel N el Golf de Roses.
L'àrea del cap pertany al terme municipal de Roses i forma part del Parc Natural del Cap de Creus. És una zona sota protecció integral, terrestre i marina, per la gran riquesa natural del paratge i del medi submarí.




Natura
És una península rocosa, retallada per l'erosió de la tramuntana i del mar, amb costes altes en forma de penya-segats i multitud de coves naturals, i rica en aqüífers. Al SE té uns illots rocosos, anomenats illes Mòniques, alguns dels quals amb formes capricioses que la imaginació ha batejat com el Cavall Bernat i el Gat.
Aquesta zona està formada per esquistos metamòrfics, com al Pirineu axial, que aquí són recoberts per una banda N-S de roques calcàries neocretàcies metamorfosades en marbres molt durs i llicorella, que donaren origen a la petita península.
És un indret de gran diversitat botànica. Sobre la península rocosa, la vegetació arbòria més comuna és el pi i l'alzina; i l'arbustiva, l'estepa, el llentiscle i el garric.
A l'àrea de Norfeu nidifiquen i hivernen nombroses espècies d'ocells, tant d'hàbitats aquàtics com terrestres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario